HTML

hjghjghjklgjkhlgjh

Csángáló (Tchangalo)

Idegen földre sietett névbitorló sekélymagyar gondolatai a hegedülésről és a népzenéről.

Friss topikok

  • tchangalo: Egy pár CD hiányzik a képről, de egyébként igaz, az utolsó órásokat nemrég kezdtem el begyűjteni. (2008.01.14. 12:04) Folktorony

Linkblog

2008.02.28. 20:07 tchangalo

Húrteszt

Mióta megfaragtam a hidat a hegedűn (alacsonyabbra persze, mint ahogy az 1200-es Ladákat divat volt megültetni pár éve még, falun...), no azóta persze csak kemény húrokat rakhatok fel. Ilyen persze nincs minden mezei hangszerboltban, ha meg neten rendeli az ember, akkor elsőre egy medium-ot küldenek (nem feltételezik...) a heavy/strong helyett.

Pár hete felraktam egy új készletet: D'Addario Helicore, és igen tetszett (az azelőtt tesztelt Crystal Corelli elég hitvány volt).

Aztán ez történt:


Akkorát szólt mintha puskával lőttek volna, s olyan érzés volt, hogy mindjárt darabokra hullik a hegedű. Persze csak a D húr, de hát ez egy 26 fontos húrkészlet! Nem vártam volna.

Alighanem visszatérek a fémről a szintetikusra.

Szólj hozzá!


2008.02.17. 19:18 tchangalo

Skye szigetén

Rám volt bízva az egyhetes "nyaralás" megszervezése. Nem meglepő tehát, hogy az úticél a Skót felföld lett,  Skye szigete, ami a hagyományos hegedülés egyik központja. A fogadó  kiválasztása is egyértelmű volt: Isles Inn, Portree, ui. itt egész évben van élő zene.

Persze nem mindig olyan szépek a dolgok, mint a prospektusokban. A zenészek is csak negyednapra kerültek elő (addig a szokásos focimeccs volt lapos TV-n).
Szerencsére nem valami komoly koncert volt, hanem csak amolyan baráti zenélgetés, így én is fogtam a hangszert, aztán egyet ők egyet én alapon muzsikáltunk. A hegedűk és vonók minden lehetséges kombinációját végigpróbáltuk. Éljen a skót-magyar barátság!

Szólj hozzá!


2008.01.14. 12:11 tchangalo

Kenyérdagasztás

Mióta hegedülésbe fogtam, azóta keresem a legmegfelelőbb módszereket az ujjak illetve a kar izmainak egyenletes edzésére. Ez főleg a bal kezem hajdan eltört (Helsinki, biciklis pofára esés) gyenge kisujja miatt szükséges. Az eddig alkalmazott módszerek:

ám a hétvégén találtam az ujjaktól egészen a vállig mindent megmozgató módszert: a kenyérdagasztást. A tervek szerint átállunk az itthon sütött kenyérre, így ilyen edzés többször is lesz egy héten...

Szólj hozzá!


2008.01.03. 11:35 tchangalo

Folktorony

Egymásra pakoltam (majdnem) összes népzenei (ill. hasonló hegedülős) CD-met. Íme:

2 komment


2007.12.24. 21:31 tchangalo

Antinacionalizmus

Kedvenc trükköm... Párom is kedveli a népzenét (van más választása?), aztán néha zenehallgatás közben meg szoktam jegyezni, hogy

"Legjobb zene a magyar!"

(mely mondatot Waszlaviktól hallottam, hm, szóval eleve pikáns-ironikus). Ezt sűrű bólogatásos helyesléses közös egyetértés követi pár másodpercig. Aztán  azt mondom:

"Mondjuk ez speciell egy román táncrend..."

Szólj hozzá!


2007.12.17. 18:49 tchangalo

Színkeverés, avagy a népzenei feldolgozásokról

A népzenei feldolgozás olyan mint a színkeverés. Vannak az alapszínek, ezeket könnyű megkülönböztetni egymástól, mindegyiknek markáns jellegük van. Aztán elkezdjük keverni őket, mert új ötletünk van, újításra vágyunk. És fáradozásainkat siker koronázza, gyönyörű soha nem látott árnyalatokhoz jutunk. Ám ha folytatni akarjuk a színkeverést, akkor az új színek használhatatlanok, bármit adunk hozzá egy idő után jellegten barnás színt kapunk. Vissza kell nyúlni az alapszínekhez.

Az alapszín az autentikus népzene, a kevert árnyalatok pedig a feldolgozások, amikor a népzene a klasszikussal, rockzenével,..... találkozik. Jól csinálva fantasztikus dolgok jöhetnek ki belőle. A gond ott van, hogy hogyan tovább? Van-e mihez visszanyúlni?

Talán ez lehet a magyarázata, hogy annyira örülök az autentikus népzenei felvételeknek, és ezért gyűjtöm őket olyan kétségbeesetten. A színek vesznek el a világból, a populáris zenében (hm, szigorúan véve ez a mai népzene, csak nem egy kis falué hanem egy behálózott világközösségé) minden libafos-zöld. Annyi minden van már belekeverve, persze mindenből csak egy kicsi, hogy úgy tűnik, hogy minden megtalálható benne, pedig semmi sincs.

Nyilván az autentikus népzene is egy több forrásból táplálkozó kevert valami (volt), és igazából csak egy pillanatfelvételt lehetett róla csinálni, mielőtt eltűnt (a falusi emberek gondolkodása is urbanizálódott). De a globális kultúra felől nézve, a népzene olyan erős színt képvisel, hogy a libafoson edzett szem már el sem tudja viselni.

Szólj hozzá!


2007.12.10. 09:40 tchangalo

Mikszáthi meghatározás

Most olvastam Mikszáth Kálmán "Fekete város" című könyvében (1911):

hegedű: vígságra ingerlő szerszám

Szólj hozzá!


2007.12.05. 09:27 tchangalo

"Klasszikus" hangszeres népzene

Klasszikus, hangszeres zenei felvétel: hibátlan intonáció, pontos ritmika, tökéletességre törekedő hangmérnökök. stb... Tökéletes ellentéte egy népzenei felvételnek ahol nem meglepő a beszűrődő kocsmai borgőzös dülöngélés zaja, ahol a vidám énekszó lalázásba csap át mert a következő versszak nem jutott észbe...

Ám a lényege  az összehasonlításnak, vagy inkább összekülönböztetésnek, hogy van egy népzenei album ami megfelel a klasszikus standardnak. Nem, nem arra gondolok hogy egy klasszikus hegedűs Bartókot játszik, hanem Fodor Sándor "Neti" 1995-ös Hungarotonnál felvett lemezére. Gyönyörűen tiszta felvétel, ami megőrzi a falusi muzsikálás lendületét. Bátran ajánlható a klasszikus zenerajongónak, akit alighanem halálra ijesztene egy esküvő Mezőkeszüben...

Már évek óta hallgatom (megvolt valami ismeretlen eredetű mp3ban), s igen megörültem, hogy kiadás után 12 évvel is tudtam még szerezni egy új példányt (persze ez lehet, hogy igen rossz jel).

Szólj hozzá!


2007.12.04. 17:36 tchangalo

Passion on Music

Örülnivaló, hogy vannak népzenei CD-k (egy pár elvetemültön kívül ki a fene veszi ezeket?!?!), szóval az ügyet mindenképp támogatni kell. Minden hazalátogatáskor szoktam venni egy párat főleg a hangvetőből. Ám még nem vagyok otthon... Már egy ideje ráakadtam a passiondiscs-re. Persze egy 10%-al drágább, de 5 CD-t már ingyen kihoznak, míg otthon annyi postaköltségből már majdnem kijön egy CD.
Hétfőn délelőtt megrendeltem, kedd délelőtt már meg is érkezett. Nem rossz. Neti, técsőiek, a hiányzó szászcsávási CD, Potta Géza, és egy számomra ismeretlen erdőszombattelki album. Majd mindegyikről szólok részletesen.

Szóval ilyen is van. Angliában is és Amerikában is. A választék teljesen lefedi közép-kelet-európát. Kiváncsi lennék kik veszik itt ezeket a CD-ket? Talán meg kellene ismerkedni velük...

Szólj hozzá!


2007.12.02. 17:03 tchangalo

Neti Sanyi az iPodon

Az iPod persze az ömlesztett tömegtermelt silány zenének a jelképe, de lehet éppen igazi értékek hordozója is. Íme a bizonyíték!

Szólj hozzá!


2007.12.02. 16:48 tchangalo

Zene lelassítás - Audacity

Amikor valamit a zenéből kell lefülelni tanuláskor, akkor bizony le kell lassítani a zenét. Ez még akkor is kell, ha megvan a leirat, mert a kotta az nem a zene. Ha meg nincs kotta, akkor meg mindenképp fülelni kell.

Láttam olyan barkácsolt magnót ami félsebességre vált, de hát magnója már kevés embernek van... Szóval itt a számítógépes megoldás.
Audacity
Egyszerű, kicsi, gyors. Lehet lassítani úgy is, hogy marad a hangmagasság. Ez persze 33% alatt kezd kicsit zajos lenni. Lehet vele felvenni is, de azt még nem próbáltam. Lejátszási funkciói jók - pl. kiválasztott rész ismétlése.

Megy Mac-en meg linuxon is. Sőt, ha valaki arra vetemedik, akkor még "egyéb" operációs rendszeren is lehet használni... ;)

Szólj hozzá!


2007.11.29. 18:00 tchangalo

mp3 tag-ek

Mivel már más idők járnak (Ipod korszak), ezért a CD-k a szekrény mélyén, otthon. Aztán rippeléskor vagy jól írtam a taget vagy nem... Állandó probléma, rákeresni az albumra, aztán javítani a tageket. Újabban mindig feljött a folkrádió oldala, az összes lehetséges adattal...
Valakik itt igen jó munkát végeztek!! Kicsit kattingatni kell de itt van a Folkrádió Teljes Hangtára.

Szólj hozzá!


2007.11.28. 20:47 tchangalo

Kürti bandák

Friss szerzemény, múlt hét pénteken kaptam kézhez. Amikor hazamegyek valami okból, akkor mindig van valami rendelnivaló a Hagyományok Házából. Emellett a könyv mellett már többször elmentem ugyan, de most valahogy felkeltette az érdeklődésemet.

Agócs Gergely - Gombai Tamás:
Kürti bandák
A Vág- Garam köze népzenéje

 

Talán azért mert ideális ez a kiadvány idegenföldi mesternélküli tanítványoknak. Fülelni is lehet, mert ott a CD-n az eredeti felvétel, meg le is van írva... Ebből már meg lehet tanulni. Maga a zene jó, technikailag sem tűnik nehéznek, de majd kiderül... Mondjuk zenehallgatásra nem az igazi mert elég rövidek a számok és vágva is vannak. A köbölkúti verbunk rögtön megtetszett, majd a tanulmányt elolvasva kiderült, hogy alighanem visszanépiesedett műzene. A tanulmány rövid de érdekes, viszont van rengeteg fénykép.

Magát a területet nem ismerem. Egyszer mintha átvonatoztunk volna rajta, Varsóba menet a programozói versenyre (2001?), de akkor nem tudtam még, hogy mit kell nézni..

Szólj hozzá!