HTML

hjghjghjklgjkhlgjh

Csángáló (Tchangalo)

Idegen földre sietett névbitorló sekélymagyar gondolatai a hegedülésről és a népzenéről.

Friss topikok

  • tchangalo: Egy pár CD hiányzik a képről, de egyébként igaz, az utolsó órásokat nemrég kezdtem el begyűjteni. (2008.01.14. 12:04) Folktorony

Linkblog

2007.12.17. 18:49 tchangalo

Színkeverés, avagy a népzenei feldolgozásokról

A népzenei feldolgozás olyan mint a színkeverés. Vannak az alapszínek, ezeket könnyű megkülönböztetni egymástól, mindegyiknek markáns jellegük van. Aztán elkezdjük keverni őket, mert új ötletünk van, újításra vágyunk. És fáradozásainkat siker koronázza, gyönyörű soha nem látott árnyalatokhoz jutunk. Ám ha folytatni akarjuk a színkeverést, akkor az új színek használhatatlanok, bármit adunk hozzá egy idő után jellegten barnás színt kapunk. Vissza kell nyúlni az alapszínekhez.

Az alapszín az autentikus népzene, a kevert árnyalatok pedig a feldolgozások, amikor a népzene a klasszikussal, rockzenével,..... találkozik. Jól csinálva fantasztikus dolgok jöhetnek ki belőle. A gond ott van, hogy hogyan tovább? Van-e mihez visszanyúlni?

Talán ez lehet a magyarázata, hogy annyira örülök az autentikus népzenei felvételeknek, és ezért gyűjtöm őket olyan kétségbeesetten. A színek vesznek el a világból, a populáris zenében (hm, szigorúan véve ez a mai népzene, csak nem egy kis falué hanem egy behálózott világközösségé) minden libafos-zöld. Annyi minden van már belekeverve, persze mindenből csak egy kicsi, hogy úgy tűnik, hogy minden megtalálható benne, pedig semmi sincs.

Nyilván az autentikus népzene is egy több forrásból táplálkozó kevert valami (volt), és igazából csak egy pillanatfelvételt lehetett róla csinálni, mielőtt eltűnt (a falusi emberek gondolkodása is urbanizálódott). De a globális kultúra felől nézve, a népzene olyan erős színt képvisel, hogy a libafoson edzett szem már el sem tudja viselni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://tchangalo.blog.hu/api/trackback/id/tr60267256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása